• OMX Baltic−0,01%261,76
  • OMX Riga−1,1%872,07
  • OMX Tallinn0,01%1 684,18
  • OMX Vilnius−0,16%1 010,5
  • S&P 500−0,13%5 738,17
  • DOW 300,33%42 313
  • Nasdaq −0,39%18 119,59
  • FTSE 1000,43%8 320,76
  • Nikkei 2252,32%39 829,56
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,9
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%105,26
  • OMX Baltic−0,01%261,76
  • OMX Riga−1,1%872,07
  • OMX Tallinn0,01%1 684,18
  • OMX Vilnius−0,16%1 010,5
  • S&P 500−0,13%5 738,17
  • DOW 300,33%42 313
  • Nasdaq −0,39%18 119,59
  • FTSE 1000,43%8 320,76
  • Nikkei 2252,32%39 829,56
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,9
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%105,26
  • 30.10.14, 14:49
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Restoranitest: Õige asi õiges kohas

Võta paras annus Tallinna ajalugu, näiteks tsaaririigi sõjanduslukku kuuluvat muldkindlustust ehk bastioni, lisa sellele ohtralt Itaaliat – pastat ja pitsat, oliiviõli ja tiramisut – ning serveeri koos veini ja muusikaga. Just selline võiks olla Viru tänaval asuva Al Bastione, söögi- ja veinipoe, kohviku, restorani ja suveaia retsept.
Tallinna vanalinna peatänaval asuv Al Bastione pakub nii Itaalia köögi menukeid kui ka roogasid, mis siinmail veel suhteliselt tundmatud on.
  • Tallinna vanalinna peatänaval asuv Al Bastione pakub nii Itaalia köögi menukeid kui ka roogasid, mis siinmail veel suhteliselt tundmatud on. Foto: Julia-Maria Linna
Maitseelamus
Al Bastione 
24Toit: 8 Teenindus: 8 Interjöör: 8 Aadress: Viru 23, TallinnTelefon: 666 0005Avatud: restoran 12-24Põhiroogade hinnavahemik: 8-23 eurot
Ühte ja sama retsepti järgides on võimalik kokku keerata roog, mis jääb kurku kinni, aga ka valmis nikerdada vägagi maitsev tulemus. Al Bastione kuulub õnnestumiste hulka. Kuigi komponendid pole uudsed, on need kokku pandud sobivas vahekorras ja oskuslikult. Olgugi, et tulemus pole just lausa hõrgutav, siis mõnusa maitsega igal juhul.
Ülalpool vanalinna keskmistTuristid satuvad Al Bastionesse nagunii – meie UNESCO pärandi hulka arvatud vanalinnaga tutvudes läheb kõht ju iga natukese aja tagant tühjaks ja jalga on ka vaja puhata. Aga Al Bastionesse võiks asja olla ka linnakodanikul, sest nii teenindus kui ka toit on tublisti üle vanalinna keskmise. 
Kuna saal on suur ja vaheseinu pole, siis väga intiimseid jutuajamisi ei tasuks sinna planeerida. Mina sain näiteks tunni-pooleteise jooksul osa kaks lauda eemal istuva kahe noore turundustöötaja innukast (ja muidugi valjuhäälsest) pitsade marketingiplaani koostamisest. Pitsad polnud sealjuures mitte Al Bastione omad, aga koha olid nad küll pitsalembese valinud.
Just pitsad tunduvad olevat restorani trumbiks, neid on oma kolmkümmend nimetust, kõik olulisemad alates Margheritast kuni Calzoneni. Kiviahi, elav tuli, külastaja silme all – seda nagunii. Muu menüü jaguneb enam-vähem kaheks. Pool on Itaalia laiatarbekaup ehk menukid, mida pakub iga itaaliahõnguline koht-kohake, teine pool aga Põhja-Itaalia köögist pärinevad road, mis siinmail suhteliselt tundmatud ja seetõttu ka nõudlikumale sööjale huvi pakkuvad.
Eelroogade valikus on muidugi carpaccio, melanzane ja vitello tonnato, aga on ka burrata ja ahjus küpsetatud väikesed kammkarbid. Viimased, muide, erakordselt maitsvad, nagu isiklikult veendusin.
Eesti moodi Itaalia
Pearoogade valikut täiendab grill. Grillroogadest proovisin ära veise sisefilee vardad, mis olid küll mahlakad ja maitsvad, kuid mitte eriti grillilikud – puudu jäi grilli lisaväärtusest ehk suitsumekist ja krõbedusest. Liha juurde kuulus kaks kastet, üks neist tomatine külmkaste, teine soe rohelise pipra kaste, ja suur-suur kausitäis kartuleid. Itaalia liha Eesti moodi, võiks olla selle roa alapealkiri, et julgustada neid, kes liha ilma kartulita üldse ette ei kujuta.
Ka dessertide puhul valitseb menukite ja harulduste vahel tasakaal. Tiramisu on muidugi olemas, samuti brüleekreem ja soe šokolaadi­kook (need on ju igal pool, köögist ja kohast sõltumata), aga on veel ka pistaatsiapähklitega semi­freddo ja Amaretto kook. Viimasega tegin lähemalt tutvust ja kuigi olin pärast lopsakat eel- ja pearooga otsustanud sellest ära süüa vaid natuke, ei suutnud ma otsusest kinni pidada, selleks maitses tarretis-kook liiga hästi.
Vanalinnas, turistilõksude piirkonnas on ka hea teenindus omaette väärtus. Ainult algus läks konarlikult – laua otsimisega pidin iseseisvalt hakkama saama, kuid pärast sujus kõik kenasti, südamlikult ja soojalt.

Seotud lood

Uudised
  • 27.03.17, 14:45
Jüri Mõisa osalusega restoran läks pankrotti
Viru tänava alguses asuv Al Bastione, mille üks osanikke oli ettevõtja Jüri Mõis, on uksed sulgenud – söögikoht on pankrotis.
Vabalt
  • 05.05.15, 16:45
Avalikustati Eesti 50 parimat restorani
Täna kuulutati välja Eesti 50 parimat söögikohta aastal 2015, 14 nendest on parimate hulgas uustulnukatena.
Uudised
  • 29.07.15, 15:07
Restoranitest: Eesti kõige demokraatlikum söögikoht
Kalamajaka kohvik Pärnu turul on tõenäoselt Eesti kõige demokraatlikum söögikoht, kus nooblid pealinnadaamid istuvad sõbralikult kõrvuti kohalike topsisõpradega ja kõik paistavad rahul olevat.
Uudised
  • 09.07.15, 12:00
Restoranitest: “Jah” naudingutele! Naudime seda, mida saab
Samal ajal kui Kreeka hääletas kasinusele “ei”, nautisin mina restoranis hõrgutisi, seega kaudses mõttes ja omal moel, kahvli ja noaga, hääletasin minagi: “ei” kokkuhoiule, “jah” naudingutele.
  • ST
Sisuturundus
  • 26.09.24, 14:38
Tele2 näide: põlvkondade vastandamine tööelus edasi ei vii, oluline on leida ühisosa
Palju räägitakse kääridest generatsioonide vahel, tunduvalt vähem aga erinevate põlvkondade ühisosast. Edukaks koostoimimiseks ja tulemuste saavutamiseks on hädavajalik koostöö, ent kuidas tagada selle viljakus, kui inimesed hindavad üksteist vanuse järgi? Tele2 personalivaldkonna juht Helena Viiroja ja personalipartner Kerli Möldre räägivad, kuidas on neil lahendatud põlvkondade erinevuse küsimus.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele